Acupunctuur

Acupunctuur

Belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze is acupunctuur, een alternatieve geneeswijze die al duizenden jaren oud is en die vooral bekend staat vanwege het aanbrengen van naaldjes in de huid. In China staat het op hetzelfde peil als de reguliere geneeskunde, in de rest van de wereld wordt het vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs als alternatieve geneeswijze gezien.

Geschreven door de Gele Keizer

De Traditionele Chinese Geneeswijze bestaat behalve acupunctuur uit onder meer kruidengeneeskunde, moxa behandeling en tuina. In China geldt de Neijing Suwen zo ongeveer als de bijbel van de acupunctuur. Het boek werd al rond 2750 voor Christus geschreven door Huang Di, ook wel de Gele Keizer genoemd. In het boek staat de basis van de filosofie waarop acupunctuur gebaseerd is. Wie acupunctuur zegt, die denkt meteen aan naalden. Opvallend is overigens dat de toepassing van acupunctuur in het Oosten behoorlijk van de toepassing in het westen. Dat zit ‘m met name in het feit dat in het westen door onderzoek enorme progressie is gemaakt en waardoor ziektes beter behandeld kunnen worden. Acupunctuur kun je beschouwen als een omgekeerde verrekijker. Je kijkt namelijk niet met een microscoop naar heel kleine dingen, maar naar de mens ten opzichte van zijn omgeving.

Klacht als onderdeel van disharmonie

De naalden waar iedereen aan denkt vormen slechts een klein gedeelte van wat acupunctuur precies is. In de acupunctuur wordt een klacht beschouwd als onderdeel van onbalans, disharmonie. Het patroon dat voor harmonie moet zorgen is verstoord en doel van de behandeling is dan ook het herstellen van dit patroon. Als daarbij ook de energiebalans weer in orde is, zullen de klachten steeds minder worden. Voor een acupuncturist daadwerkelijk begint met een behandeling, doet hij overigens eerst zelf onderzoek. Met name worden dan de pols en zeker de tong aan een grondige inspectie.

Alternatieve geneeswijze aangeraden naast regulier behandelplan

Hoewel miljoenen mensen gebruik maken van acupunctuur, moeten de westerse collega’s er nog steeds niets van weten, al is het wel al beter dan enkele jaren geleden. Bovendien denken de westerse artsen pragmatisch; geen wetenschappelijk bewijs is geen reguliere geneeswijze. De mensen die met succes een acupunctuur behandeling ondergingen zijn echter maar wat blij met de werking ervan. Reden ook dat reguliere artsen toch steeds vaker adviseren een alternatieve geneeswijze te kiezen, uiteraard naast het reguliere behandelplan. Dus nooit als alternatief. Overigens kan acupunctuur ook helpen om van de verslaving die roken heet af te komen.

Meer informatie over acupunctuur vind u door hier te klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *