Tips voor thuiszorg

In dit artikel gaan we het hebben over de thuiszorg. Niet over de thuiszorg alleen. We zullen namelijk tips geven voor het zo goed mogelijk uitvoeren van de thuiszorg. Lijkt het jou interessant om meer te weten te komen over dit onderwerp? Wil je graag tips opdoen die je mogelijk zelf kunt gaan gebruiken voor de zorg thuis? Dan raden wij je aan om vooral verder te lezen.

 

Het ziek thuis zijn

Zodra de leeftijd toeneemt groeit de kans dat je voor een bepaalde (korte of lange) periode thuis kunt komen te zitten als je ziek bent. In een hoop gevallen kan er dan gebruik gemaakt worden van de hulp van medewerkers die een opleiding hebben gevolgd en afgerond om jou te verzorgen. Dat uiteraard zo goed mogelijk. Dit wordt ook wel thuiszorg genoemd. Een andere optie bij het thuis zijn bij ziekte is dat je een verzoek doet voor dat jouw partner, bekende, vriend of vriendin je kan verzoeken of de thuiszorg gedeeltelijk overneemt. De mensen waar je dan beroep op doet kennen je goed, weten wat je prettig vindt of graag hebt/doet en hebben vaak ook meer tijd. Er is maar één nadeel eigenlijk. Dat is dat de zogeheten mantelzorgers geen opleiding hebben gevolgd voor de thuiszorg en dus niet precies weten wat ze moeten doen. Toch is het erg belangrijk dat er verantwoorde zorg verleend wordt. 

Thuiszorg

Diverse tips voor in de thuiszorg

Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die helpen bij het goed uitvoeren van de thuiszorg.

 

Tip 1) Benodigdheden

Wanneer je de persoon bent die ziekenzorg/thuiszorg verleent zul je het lichaam van degene die de zorg aan heeft gevraagd moeten aanraken. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende washandjes, handdoeken, ondergoed, pyjama’s en beddengoed hebt dat minstens eenmaal per dag verschoond kan worden. Dit betekent dat je dus minimaal 7 stuks hebt van ieder en voor handdoeken en washandjes kan het slim zijn om deze dubbel in te slaan (14x dus). 

 

Tip 2) Verzorging van de huid

Bij het wassen, verschonen en aankleden komen ook een aantal dingen kijken. Je zult ook hier de zorg vragende persoon moeten aanraken. Mocht je sieraden dragen is het dus belangrijk dat je deze afdoet. Daarnaast is het belangrijk dat je handen goed verzorgd zijn. Dit betekent dat je ze gewassen moet hebben en dat je je nagels kort geknipt moet hebben. Op deze manier ben je op veilige manier bezig (je zult de huid niet beschadigen) en werk je met goede hygiëne. 

 

Tip 3) Dingen klaarzetten

Als je iemand moet gaan verzorgen kan het handig zijn om alle benodigdheden van tevoren klaar te zetten. Hierdoor hoef je tijdens het verzorgen/behandelen de persoon niet te verlaten. Daarnaast is het prettig voor hem/haar om te vertellen wat je gaat doen tijdens het behandelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *